Saavutettavuus & verkko-opetus

Käytettävyys

Käytettävyydellä kuvataan yleensä elektronisten laitteiden tai palveluiden käyttöliittymien ominaisuuksia. Käytettävyydessä on kyse fyysisistä ja ohjelmistollisista ominaisuuksista, jotka tekevät laitteen tai palvelun käytön oppimisesta helppoa sekä varsinaisesta käyttämisestä tehokasta ja sujuvaa.

Moni keskivertoihminen saattaa törmätä käytettävyysongelmiin jo asettaessaan videonauhurin ajastusta tai käynnistäessään digitaalisella näytöllä ja painikkeilla varustettua mikroaaltouunia. Lukon avaaminen voi olla hankalaa, jos avausmekanismi poikkeaa totutusta. Auton käsijarru on autoissa yleensä kuljettajan oikealla puolella. Joissakin pakettiautomalleissa käsijarru sijaitseekin vasemmalla puolella, jolloin moni kuljettaja hapuilee käsijarrua automaattisesti oikealta puoleltaan. Entäs jos kaasupoljin ja jarru olisivatkin päinvastaisissa paikoissa?

Käytettävyydessä on kyse loogisuudesta. Olemme tottuneet siihen, että tietyt asiat tapahtuvat ja toimivat tietyllä tavalla. Avainta käännetään lukossa myötäpäivään, vesihanan merkinnöissä punainen tarkoittaa kuumaa ja sininen kylmää ja ulko-ovet avautuvat ulospäin. Loogisia sääntöjä voi nähdä kaikkialla ympäristössämme. Punaisen valon palaessa tien ylittäminen on kiellettyä, kun taas vihreä antaa luvan jatkaa eteenpäin. Pyörillä kulkeva liikenne liikkuu tien oikeassa reunassa.

Kun menemme meille vieraaseen ympäristöön, vaikkapa ulkomaille, saatamme törmätä käytäntöihin jotka poikkeavat rajustikin siitä, mihin olemme tutussa ympäristössä tottuneet. Liikenne saattaa olla vasemmanpuoleista ja lukot aukeavat eri tavoin. Verkko-oppimisympäristöjä on useita erilaisia. Jos käyttäjä hallitsee yhden verkko-oppimisympäristön, hän joutuu toisen ympäristön kohdatessaan opettelemaan sen käytön uudestaan, mikäli ne eivät noudata samanlaista logiikkaa.

Monet suoriutuvat muutoksista tutuissa rutiineissa helposti, mutta kaikille massiiviset muutokset eivät ole yhtä helppoja kohdata. Oikeanpuoleiseen liikenteeseen tottuneen on vaikea muuttaa ajotapaansa ja tottumuksiaan yhtäkkiä päinvastaisiksi. Vastaavasti tiettyyn käyttöjärjestelmään, ohjelmaan tai verkko-oppimisympäristöön tottuneen saattaa olla vaikea omaksua uutta ja erilaista työvälinettä tai työympäristöä.

Käytettävä verkkoympäristö on looginen ja helppo omaksua. Eri toimintoja ei tarvitse etsiä, vaan ne löytyvät sieltä mistä niiden oletetaankin löytyvän. Termit ja valikkorakenteet ovat yksinkertaisia ja helposti ymmärrettävissä, eikä sujuva käyttäminen vaadi erityistä teknistä osaamista. Ohjeistus on helposti saatavilla ja esimerkein havainnollistettu.

Edellinen sivu: Saavutettavuus - Seuraava sivu: Esteettömyys