Saavutettavuus & verkko-opetus

Esimerkkejä

Internetissä on lukuisia sivustoja, joiden saavutettavuus on erinomainen. Vastaavasti myös erittäin huonoja sivuja löytyy runsaasti.

MTV3

Usein käytetty esimerkki huonosta www-suunnitelusta on MTV3:n www-sivut. Sivut eivät ole erityisen saavutettavat. Sivustolla on käytetty kehysrakennetta ja taulukkotaittoa ja ulkoasu on hyvin sekava ja mainoksien täyttämä. Kehysrakennetta tukemattomalla tekstiselaimella kuten Lynxillä sivujen käyttö on erittäin hankalaa ja hidasta. Ainoastaan uutisotsikot on rakennettu kehysten ulkopuolelle ja ne ovat suhteellisen helposti selattavissa.

Kuvakaappaus MTV3.fi -sivuston pääsivun näkymästä Lynx-selaimella

Tarja Halonen & Alex Stubb

Tarja Halosen vaalikampanjasivut on toteutettu kehysrakenteen sisään ja kaikki sivuilla oleva informaatio on kuvatiedostoina. alt-attribuutit, joita käytetään kuvaamaan kuvatiedoston sisältöä puuttuvat kokonaan, joten sivun sisältö on täysin näkövammaisen ulottumattomissa. Normaalisti näkeväkään ei pysty esimerkiksi kopioimaan sivuilla olevia tekstejä muuten kuin kirjoittamalla ne käsin.

Kuvakaappaus www.tarjahalonen.fi -sivuston pääkehyksen näkymästä Lynx-selaimella

Alex Stubbin sivustolla näkövammaisen matka tyssää heti etusivulle. Kuvakarttana toteutetusta navigoinnista puuttuu vaihtoehtoinen tekstinavigointi. alt-attribuuttia on toki käytetty, mutta se kertoo vain käyttäjän olevan sivustolla www.alexstubb.com.

Kuvakaappaus www.alexstubb.com -sivuston pääsivusta Lynx-selaimella

Papunet

Puhevammaisuuteen ja selkokieleen erikoistunut Papunet on oiva esimerkki, jossa toteutuu yhtäaikaa näyttävä design ja saavutettavuus. Sivusto ei kuitenkaan aivan täytä W3C:n määrittelemiä standardeja. Sivusto on kuitenkin rakennettu ilman kehyksiä ja taulukoita ja ulkoasu on irrotettu sisällöstä CSS-tyyleillä.

Kuvakaappaus Papunet-sivustosta ilman kuvia

Edellinen sivu: Esteettömyys - Seuraava sivu: Miksi saavutettavuus?