Ruisrock käynnistää saavutettavuusprojektin

Ruisrock julkisti tänään ensi kesän festivaaliohjelmistoaan, mutta siinä ei ollut kaikki, mitä on luvassa.

Vuonna 2012 tavoitteena on tehdä Ruisrockista entistä saavutettavampi. Festivaalien saavutettavuus tarkoittaa sitä, että tapahtuman suunnittelussa huomioidaan festivaalikävijöiden erityistarpeita, jotka voivat liittyä esimerkiksi alueelle saapumiseen, alueella liikkumiseen, ruoka- ja juomapalveluihin tai tapahtuman viestintään.

Ruisrockin järjestelyissä on viime vuosina pidetty tärkeänä lähtökohtana sitä, että jokaisella on mahdollisuus osallistua. Fyysistä saavutettavuutta on huomioitu muun muassa lavojen yhteyteen rakennetuilla pyörätuolikorokkeilla, invataksien omilla pysähtymispaikoilla ja omalla sisäänkäynnillä pyörätuolia käyttäville.

Tänä vuonna ennen festivaalia Ruisrock tekee kartoituksen ja suunnitelman saavutettavuuden parantamiseksi. Yhteistyökumppanina ja asiantuntijana projektissa on Turun Kynnys ry, ja tuloksia hyödynnetään kesän festivaaleilla heinäkuun alussa. Tavoitteena on myös kerätä tietoa ja tarjota hyvät käytännöt muiden suomalaisten tapahtumajärjestäjien käyttöön.

”Saavutettavuuden lähtökohtana on fyysinen, henkinen, kielellinen ja taloudellinen tasa-arvo. Vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry on tyytyväinen, että nämä Turun kulttuuripääkaupunkivuotenakin esille nousseet teemat ovat otettu perinteisessä Ruisrockissakin entistä voimakkaammin esille. Tämä on tärkeää yhdenvertaisuuden edistämistä”, kommentoi Turun Kynnys ry:n aluesihteeri Olli Nordberg.

RAY tekee viestintäyhteistyötä Ruisrockin saavutettavuusprojektin kanssa. Projekti on hyvä esimerkki siitä, miten erilaisten kävijäryhmien tarpeet voidaan ottaa huomioon jo tapahtumien suunnitteluvaiheessa. Viestintäyhteistyön avulla muistutetaan yleisöä siitä, että yhteiset kokemukset ja osallistumisen mahdollisuudet kuuluvat kaikille.