Minkälaista on olla värisokea?

Tekniikka & Talous uutisoi japanilaisen Shigeki Nakauchin kehittäneen lasit, joiden avulla normaalinäköinenkin voi kokea, millainen maailma on värisokean silmin. Lasien avulla voidaan ymmärtää paremmin, millaisia haasteita väriaistin häiriöt aiheuttavat arkielämässä ja miten paremmalla värisuunnittelulla voidaan ratkaista näitä ongelmia.

Väriaistin häiriöistä kärsii noin 200 miljoonaa ihmistä. Yleisin väriheikkouden muoto on puna-vihersokeus. Täydellisestä värisokeudesta kärsii vain harva. Pienistäkin väriaistin häiriöistä voi kuitenkin koitua sellaisia arkielämän ongelmia, joita normaalinäköinen ei osaa odottaakaan. Normaalinäköisen on tähän asti ollut hyvin vaikea asettua värisokean asemaan. Värisokeus olisi kuitenkin otettava huomioon kaikessa yhteiskunnan infrastruktuurin suunnittelussa, uutisessa kerrotaan.

Teknologia kaupallistettiin jo vuonna 2007, mutta palkittiin vasta äskettäin.

One comment:

Kommentointi on suljettu.