Kansainvälisen standardien päivän teemana esteettömyys

Esteettömyys (accessibility) on 14. lokakuuta vietettävän kansainvälisen standardien päivän teema tänä vuonna. Päivän viestissään kansainvälisten standardisoimisjärjestöjen ISOn, IEC:n ja ITUn puheenjohtajat muistuttavat, että maailmassa 650 miljoonaa ihmistä kärsii jonkinasteisesta vammasta ja neljännes kehittyneiden maiden kansalaisista on täyttänyt 60 vuotta. Esteettömyys on siksi tullut jatkuvasti ajankohtaisemmaksi kaikkien vaatiessa pääsyä mukaan sosiaaliseen, poliittiseen ja taloudelliseen elämään.

Esteettömyydessä ei kuitenkaan ole kyse vain vanhuksista ja vammaisista. Kuka tahansa voi jossain elämänsä vaiheessa olla väliaikaisesti vajaakykyinen.

– Kansainväliset standardisoimisjärjestöt koordinoivat työtään ja tarjoavat standardisointijärjestelmän, joka auttaa suunnittelijoita, valmistajia ja päättäjiä tekemään maailmasta turvallisempaa ja esteettömämpää kaikille tänään ja huomenna, standardisoimisjärjestöjen puheenjohtajat päättävät viestinsä.

Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys MetSta julkistaa kansainvälisenä standardien päivänä esteettömyyttä käsittelevän SFS-käsikirjan 48-1. Se sisältää aihetta käsittelevän laajan ISOn teknisen raportin SFS-ISO/TR 22411 sekä suomalaisten asiantuntijoiden kirjoittamia esteettömyyttä käsitteleviä artikkeleita. Niiden tarkoituksena on antaa yleiskuva esteettömyyden merkityksestä, esteettömyyttä parantavista toimista ja keinoista sekä herättää kiinnostusta esteettömyyttä käsittelevään yksityiskohtaisempaan tietoon.

(Lähde)